Wim Koskamp is blij met de MIone Melkrobot van GEA
Door Juul Seesing
BREEDENBROEK – Wim Koskamp zit grijnzend aan de keukentafel op zijn boerderij. Hij vertelt namelijk over een recente ontmoeting van hem met een paar boeren. “Iemand vroeg wat de zuurtegraad van mijn melk was. Ik zei: ‘Tussen 0,2 en 0,3.’ ‘Oh, dat is wel heel laag voor een robot’, zei diegene vervolgens. De melkkwaliteit is het grootste voordeel van de melkrobot.” Wim is dan ook erg tevreden met zijn MIone melkrobot van GEA. Ook over de diensten van Farmonie is hij te spreken. “Als er iets is, is Farmonie snel hier.”
Wim (51) nam zijn boerderij aan de Terborgseweg in Breedenbroek zo’n dertig jaar geleden over van zijn ouders. Zijn vrouw Eveline (49) woont er nu ook ruim twintig jaar. Het tweetal was voor de aankoop van de melkrobot in het bezit van een melkmachine van een ander bedrijf, maar koos hierna voor GEA en Farmonie. “En collega boeren in de buurt waren positief over Farmonie”, zegt Wim hierover. “En ik vond altijd dat GEA goede melkstallen had. Ik ben ook eens wezen kijken op de open dag van Farmonie. Hier sprak de robot mij erg aan.” Sinds augustus zijn Wim en Eveline klant van Farmonie. De eerste ervaringen zijn positief. “Het gaat goed”, vertelt Wim tevreden. “Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je dealer. Dit vertrouwen hebben wij in Farmonie. Als de robot je wat lijkt, maar je mag die kerel van de dealer niet, dan wordt het heel moeilijk. Je bent namelijk wel aan elkaar veroordeeld. Maar ik ben positief, het zit bij Farmonie gewoon goed.”
Compact
Het grote pluspunt aan Farmonie is volgens Wim dat het bedrijf snel hulp biedt. “Als er iets is, kun je altijd bellen. Eerst proberen ze het dan via de telefoon op te lossen. Farmonie heeft een groot gebied. Wanneer het probleem niet via de telefoon opgelost kan worden, zijn ze toch snel hier. Deze manier van werken spreekt mij aan. Ze werken goed mee.” Maar niet alleen met de diensten van Farmonie is Wim in zijn sas, dit is hij ook met de apparatuur van GEA.
Wim is namelijk content met de MIone melkrobot. Hij somt de voordelen van deze melkrobot op. “Hij is heel snel en makkelijk met aansluiten, heeft weinig storingen, beschikt over de bewezen melktechnieken van de melkstal, is compact en werkt ook rustig.” Het allerbelangrijkste voordeel voor Wim is –uiteraard- de melkkwaliteit. Die is eveneens in orde met de melkrobot. “De zuurtegraad was bij het robotmelken nog wel eens een probleem”, legt hij uit. “Maar bij deze melkrobot is de zuurtegraad nog lager dan bij het traditionele melken. Het celgetal is ook laag gebleven. Alleen het kiemgetal heeft nog wel eens een piekje gehad. Dit kwam echter door de opstartfase, waarin je bijvoorbeeld met noodleidingen zat. Toch is toen het kiemgetal altijd binnen de marges gebleven. Ik bevestig dat de melkrobot goed is.”
Aantrekkelijker
Wim en Eveline zijn dus al met al erg tevreden met de melkrobot. Ter afsluiting pikt Eveline nog het sociale voordeel van de robot eruit. “Je zit niet meer vast aan vaste melktijden”, zegt ze. “Je bent veel flexibeler. Je bent wel de hele dag aan het melken, maar zo ervaar je het niet.” “Eerder moest je ’s avonds om half 6 aan het melken zijn,” vult Wim aan, “anders kon je niet weg. Maar nu gaat het melken gewoon door. Ook op sociaal gebied is de robot dus een stuk aantrekkelijker.”