Vrijdag 28 september jl. verscheen er een paginagroot artikel in De Gelderlander met als kop ‘Ik wilde met de melkrobot een sprong vooruit maken’, waarin Emiel Stam in Spijk zich negatief uitlaat over de dienstverlening van MCO Lichtenvoorde.
Volgens goede journalistieke basisbeginselen wordt in een artikel hoor en wederhoor toegepast. Spijtig genoeg is hiervan amper sprake in dit artikel, waarin verslag wordt gedaan van de rechtszaak die donderdag 27 september jl. diende bij de rechtbank in Zutphen. Het verslag beschrijft nagenoeg volledig de visie van Stam. Het verweer van MCO beperkt zich tot slechts twee zinnen.
Het geschil voert terug naar 2014, het moment waarop Stam startte met automatisch melken met een GEA melkrobot. Al lezende wordt de indruk gewekt dat MCO op diverse punten in gebreke zou zijn gebleven, terwijl tijdens de hoorzitting diverse aantijgingen op een adequate wijze zijn weerlegd. Ieder verhaal kent twee kanten. In het krantenartikel wordt, tot ongenoegen van MCO, hoofdzakelijk de kant van de heer Stam belicht.
Clemens Brus is als betrokken vertegenwoordiger namens MCO emotioneel aangedaan door de beschuldigingen van Stam. Brus werkt ruim 24 jaar in de melkwinningstechniek en heeft in dit ruime tijdsbestek zijn sporen meer dan verdiend. Tegelijk is Brus de eerste om te onderkennen dat er fouten zijn gemaakt. ‘Waar mensen werken, worden spijtig genoeg ook fouten gemaakt. Onze inzet is er altijd op gericht foutloos te werken. En als er onverhoopt fouten worden gemaakt, deze zo snel en correct mogelijk te verhelpen. Zo hebben we ook gehandeld in het geval van Stam. Volgens onze leveringsvoorwaarden hebben we aangeboden de directe gevolgschade te vergoeden. De inschatting van een externe schadespecialist kwam hier nagenoeg mee overeen. Het voert te ver om in detail te treden, dat is iets tussen Stam en MCO, maar we hebben het maximale gedaan om het geschil in goed overleg te schikken.’
Brus benadrukt dat de ervaringen van Stam op zichzelf staan. ‘Farmonie kent talloze tevreden robotmelkers, waarbij het onderhoud periodiek en probleemloos wordt uitgevoerd. Alle werkzaamheden van de monteur worden door middel van een digitale werkbon gelogd. Klanten hoeven geenszins te twijfelen aan de kennis van onze producten en medewerkers.’
Farmonie ziet de uitspraak op 8 november 2018 met vertrouwen tegemoet.
Noot: Sinds 1 april 2018 is MCO Lichtenvoorde, samen met Alferink Wilp, opgegaan in Farmonie.