Welke tepelvoering moet ik kiezen? Is siliconen beter dan rubber? Is gehoekt beter dan rond? Zijn er nieuwe tepelvoeringen die nog beter zijn voor mijn koppel? Dit zijn vragen die wij dagelijks beantwoorden. Blijf zeker vragen stellen, want er is nieuws voor zowel IQ melkstellen als voor de AMS-systemen.
Bestaat de perfecte tepelvoering waar u alle koeien mee kunt melken? Dat zou mooi zijn. Maar neem bijvoorbeeld de voeten van mensen, geen enkele voet is hetzelfde. Zo is het ook bij spenen van koeien. Er zijn veel verschillende soorten en maten. Voor voeten en spenen geldt: de pasvorm dient optimaal te zijn. Iedereen weet, dat nauwe schoenen niet fijn zitten, maar ook te brede of te grote schoenen is geen pretje. Hetzelfde geldt voor tepelvoeringen. Pasvorm is belangrijk. Zo past een korte, dunne speen beter in een nauwe tepelvoering met platte kop. Een dikke, lange speen past weer beter in een ruime tepelvoering. De fokkerij is continue in ontwikkeling en daarmee de speenvorm, -maat en –plaatsing. Om hier goed op in te spelen werkt GEA continue aan het ontwikkelen, vernieuwen en verbeteren van tepelvoeringen. Om voor uw situatie de ideale tepelvoeringen te bepalen, biedt GEA m.b.v. de LinerFinder-systematiek, de mogelijkheid de spenen te (laten) meten en legt een calculatieprogramma u de beste opties voor.
Rubber is een veel toegepast materiaal. Hiervan is relatief eenvoudig een stabiel werkende tepelvoering te produceren die zo’n 2.500 melkingen mee gaat. Een siliconen tepelvoering vergt veel meer know-how om tot optimale stabiele melktechnische eigenschappen te komen. GEA heeft deze kennis al jaren in huis en is daarmee zeer succesvol. Siliconen hebben namelijk bijkomende voordelen ten opzichte van rubber. De levensduur van siliconen is 2x zo lang, dit betekent minder wisselen. Daarnaast passen siliconen zich beter aan de speenvorm en –maat aan en is dus diervriendelijker.
Dit voorjaar introduceert GEA de volgende nieuwe tepelvoeringen voor de automatische melksystemen MIone, Monobox en DairyProQ. Hiervoor zijn tegenwoordig ook siliconen tepelvoeringen beschikbaar met een lage kop en licht tapse schacht. Deze past uitstekend bij de moderne hoogproductieve koeien met gemiddeld tot dunne spenen, eventueel licht taps en passend bij een nauwe speenplaatsing door de kleine buitendiameter. En ook met een 2x zo lange levensduur ten opzicht van rubber.
Na de gehoekte en beluchte GQ voor het Classic 300 Evolution melkstel, is de GQ nu ook beschikbaar voor het IQ melkstel. Hier komen vele voordelen van beide werelden bij elkaar. Het IQ melkstel is zeer ergonomisch in gebruik. Kenmerkend is dat u dit melkstel aansluit met twee handen. Tijdens het aansluiten zuigt het IQ melkstel geen lucht. Daarnaast is het melkstel ongeëvenaard qua afvoercapaciteit en dus beheersbaar vacuüm onder de speen. De GQ tepelvoering maakt het met haar gehoekte schacht mogelijk om zeer speenvriendelijk en met een zeer hoge melksnelheid te melken. Qua bekers kunt u kiezen uit de oerdegelijke RVS beker of de lichtgewicht composiet beker. In dit laatste geval weegt het melkstel slechts 1,6 kg, welke u ook nog eens gelijkmatig met 2 handen, armen en schouder kunt dragen.