Overstap naar melken met een melkrobot

Familie de Vries

Als ik het erf van de familie de Vries oprijd, komt de zon voorzichtig achter de wolken tevoorschijn. Ik word begroet door een enthousiaste hond die nieuwsgierig is naar de nieuwe bezoeker. Terwijl ik uitstap komt Wijnand de Vries aanrijden op zijn shovel. Wijnand runt samen met zijn vrouw Thea als derde generatie dit melkveebedrijf in Renswoude. Voor we aan de keukentafel gaan zitten om het te hebben over de flinke verbouwing die plaatsvond in de stal, nemen we een kijkje bij de koeien. Er heerst rust in de stal, niets verraadt dat het nog maar een paar maanden geleden is dat de visgraat melkstal plaats maakte voor twee DairyRobots R9500 van GEA. Wijnand: “De koeien waren zo gewend, het inmelken ging buitengewoon. Dat was een goede start.”

Voordelen van de GEA DairyRobot

  • De koe behandelen in de melkrobot
  • Minder fysiek zwaar werk
  • Flexibel werken
  • Snel en eenvoudig inmelken 

Fysiek zwaar werk
Eerst is het tijd voor koffie. Aan de keukentafel deelt Wijnand zijn ervaringen over de nieuwe melkrobots en het hele proces dat daaraan voorafging. Na 22 jaar van melken met een 2×5 visgraat was het tijd voor een nieuw melksysteem. Wijnand: “Ik heb altijd fijn gemolken met de vorige melkmachine. We hebben maar één keer een storing gehad. De melkmachine was wel wat verouderd, maar dat was niet de voornaamste reden om naar een nieuwe te gaan kijken. Ik merkte dat het fysiek steeds zwaarder begon te worden. Ik was 5 uur aan het melken op een dag, dat ga je wel voelen.”

Zoektocht naar de geschikte melkrobot
De eerste zoektocht naar een geschikte melkrobot werd vroegtijdig gestaakt door de fosfaatperikelen. Toen ze twee jaar later de draad oppakten, gooide het stikstofverhaal bijna roet in het eten, maar deze keer pakten ze door: “Ik heb me goed laten informeren en we zijn bij een aantal melkveehouders wezen kijken. Er stonden drie melkrobots op het lijstje: Lely, Fullwood en GEA. Het is lastig om een keuze te maken, want je kunt het niet zelf een tijdje uitproberen. Je moet afgaan op ervaringen van andere melkveehouders en op het verhaal van de verkoper. Hier in de omgeving hebben ze bijna allemaal een Lely.” Hij voegt er lachend aan toe: “Dan wil ik toch graag iets anders dan een ander.”

Melkput als groot pluspunt
Wat van groot belang was bij de keuze voor de DairyRobot van GEA is dat dit de enige robot is met een melkput: “Je kunt de koe eventueel behandelen in de box, dat zou ik echt niet willen missen.''

Blijven melken
Het melken moest natuurlijk door blijven gaan tijdens de verbouwing: “Dat was best even spannend. In goed overleg hebben we besloten tijdens de verbouwing te melken in een tijdelijke melkstal, dat werkte prima, maar niet in je eentje. In dit geval was de corona lockdown een uitkomst, want onze kinderen wilden maar al te graag helpen.”De dag van het inmelkenToen werd het 22 juni 2020, de dag van het inmelken. Altijd spannend natuurlijk: “Het inmelken ging buitengewoon, veel makkelijker dan ik dacht. Van Schipper FarmTech waren er de eerste dag twee mannen bij. Op maandag hebben we ’s ochtends nog gewoon gemolken en rond drie uur ‘s middags gingen de koeien allemaal langs de robot. Met wat hulp ging dat prima en waren we ’s avonds om elf uur klaar. De volgende ochtend zijn we om vijf uur begonnen en heeft het niet meer stil gestaan. Vanaf donderdag moesten de koeien het zelf kunnen en dat bleek ook zo te zijn.’’

Drie maanden later
We zijn nu drie maanden verder, hoe kijkt Wijnand terug op de eerste periode? “Ineens zit ik ’s avonds om zes uur aan tafel. Dat hadden ze hier nog nooit meegemaakt. Het geeft meer vrijheid en lichamelijk is het echt een grote winst. We hebben twee DairyRobots, met op dit moment overcapaciteit en dat geeft rust. We kunnen ook met weidegang makkelijk 90 koeien melken. Het ontwerp van de selectie bij de robot maakt weidegang zeer eenvoudig. Ik moet nog wel wennen aan het managementprogramma. Ik weet dat ik daar meer uit kan halen en ik hoop dat het in de toekomst iets gebruiksvriendelijker wordt. Al met al ben ik heel blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Ook de begeleiding van Farmonie FarmTech was goed. We voelen ons gesteund en als er iets is lossen ze het op. Daar zijn we heel blij mee.’’ Met een knipoog voegt hij er aan toe: “Maar we hopen natuurlijk dat we ze zo min mogelijk hoeven te zien!”

Tot slot nemen we nog even een kijkje bij de DairyRobots en word ik door de hond, samen met een paar blije puppy’s, weer naar de auto begeleid. Volgens mij heeft deze boer het allemaal dik op de rit!

FFW-_z6f3269-bedrijfsreportage-LR-232

Onze werkwijze

Als melkveehouder zoek je een betrouwbare partner die kennis en ervaring heeft op het gebied van mekwinning, stalinrichting, koelen, voertechniek en meer. Een partij die betrouwbaar is, 24/7 voor je klaar staat én de melkveehouderij kent als geen ander. Als Farmonie FarmTech zijn wij de partner die je zoekt. 

Lees meer over ons
FFW-_z6f3194-bedrijfsreportage-LR-199.jpg

Onze specialisten

Dankzij ons team van zo’n 50 medewerkers staan wij garant voor service en kwaliteit. Dit in combinatie met het dealerschap van o.a. GEA en Royal de Boer bieden wij een totaalpakket voor de moderne melkveehouder.

Lees meer over team
FFW-_z6f2777-bedrijfsreportage-LR-83

Concepten

Als melkveehouder zet je voor de voortgang van je bedrijf soms grote en soms kleine stappen. Denk hierbij aan een renovatie, een uitbreiding of het automatiseren van je melkveebedrijf. Voor welke stap jij ook staat, wij adviseren je graag en kunnen het realiseren.

Lees meer over concepten