Hoe helpen sensoren in de stal?
Schaalvergroting is enkel mogelijk door techniek. De doorbraak was begin deze eeuw de melkmachine waardoor het mogelijk werd meer koeien melken. Daarna was de melkcontrole was wezenlijk belang om de beste koe te herkennen en de juiste fokstier te kunnen selecteren. Ook de krachtvoercomputer gaf een impuls aan het individueel benaderen van koeien in de koppel.
Meten is weten
De huidige sensoren zijn al lang geen gadgets meer. Activiteit meting, plaatsbepaling, temperatuursensoren, we hangen onze koeien vol met ‘labels’. Ook de melkrobot, de melkstal en de voerinstallatie leveren steeds meer data. Dagelijkse analyse van melk op het melkveebedrijf op; het gebeurt al. We staan nog maar aan het begin van de mogelijkheden.
Wat te denken van het monitoren van:
- de kwaliteit van het ruwvoer aan het voerhek;
- de individuele voer- en wateropname;
- de temperatuur en kwaliteit van het drinkwater in elke drinkbak;
- de reinheid en temperatuur in de ligbedden;
- het stalklimaat (CO2, ammoniak, methaan, zuurstof, temperatuur en luchtvochtigheid);
- lichtniveau’s in de stal;
- mestsamenstelling;
- et cetera.
Wat moeten we met al deze gegevens?
Het is nu al bekend dat door automatisch voeren de efficientie 5% verbetert. Door voedingsmiddelen beter op elkaar af te stemmen kunnen we beter in balans voeren. Daarnaast is het mogelijk door gedragsanalyse de koe die morgen ziek wordt vandaag op te sporen. Door deze data te analyseren kunnen we gezondheid , produktie en welzijn verbeteren. Hiermee komen we tegemoet aan de wens van de samenleving om dieren beter te verzorgen en antibiotica gebruik tot een minimum te beperken.
Hoe gebruikt de veehouder de lawine aan data? En welke informatie doet echt ter zake? Hoe kunnen we sturen op efficiëntie? De grote fabrikanten in de wereld verzamelen zich, onder andere GEA met 365Farmnet. Door alle informatie rondom de landbouw te combineren is het mogelijk om vergaande verbanden te leggen, en de veehouder werkelijk te ontlasten in de dagelijkse werkzaamheden. De veehouder die de juiste verbanden weet te leggen en alle aspecten in balans heeft maakt maximaal gebruik van de beschikbare productiemiddelen en grondstoffen. Gewassen groeien goed, de koeien blijven gezond, worden daardoor ouder en produceren super efficiënt.
De toekomst is nu
Doordat er schaarste heerst in landbouwgrond, arbeid en stallen is het niet de vraag of we techniek inzetten, alleen maar wanneer. Als je het aan mij vraagt, gebeurt dit sneller dan wij nu voorzien. Door fosfaatrechten wordt de druk alleen maar hoger om efficiënt om te gaan met middelen. Ook kunnen de huidige automatische melksystemen melk produceren die een betere kwaliteit heeft. Ook de koeien wennen snel aan de techniek die elke dag hetzelfde werkt en geen humeur of haast heeft.