Project van de Kamp

DairyRobot R9500

Graag stellen wij aan jullie voor, de familie van de Kamp. Op dit moment ondergaat hun boerderij een rigoureuze verandering. Er wordt namelijk een gloednieuwe melkstal gebouwd met als doel om zo’n 70 koeien te gaan melken met een DairyRobot R9500 van GEA. En dat is een grote verandering voor Nico en Wilma, want de huidige 45 koeien worden nu nog gemolken op de grupstal.

​​​​​​

Met welke werkzaamheden begon je bij Schipper?

Dit nieuwbouwproject gaan wij op de voet volgen. Elke week zal er een update verschijnen met foto’s en ervaringen van Nico en Wilma. Een mooie manier om het ontstaan van deze nieuwe melkstal van ”dichtbij” te zien.

Update: 17 juni 2021

Na het weekend aan de slag met de GEA melkrobot!

Op 29 januari plaatsten wij het allereerste bericht over de familie van de Kamp. Een bericht waarmee we de familie en hun bouwproject voorstelden. Sindsdien kan je het nieuwbouwproject via onze website en social media kanalen volgen en zijn we al aangekomen bij bouwupdate nummer 16, wat ook één van de laatste zal zijn. Want na maanden van voorbereiden is het de bedoeling dat begin volgende week de koeien voor het eerst gemolken worden met de GEA DairyRobot R9500. Een gedenkwaardig moment, want het betekent dat de koeien voor de laatste keer in de grupstal hun melk geven en daarna de nieuwe ligboxenstal in gaan. Wij kijken uit naar dat moment en gaan het ook zeker delen op onze website. Wordt vervolgd…

Update: 4 juni 2021

Over 3 weken kan er gemolken worden

De foto’s laten het goed zien, de ligboxenstal van de familie van de Kamp is er nagenoeg klaar voor! De verwachting is dan ook dat we over 3 weken kunnen starten met het inmelken. Een spannend moment waar de familie (en wij met hen) naar uit kijken.

De afgelopen weken is het laatste hekwerk geplaatst, zo is de koerouting nu compleet. Ook zijn de ligboxen en de GEA melkrobot er klaar voor. De komende weken kunnen de laatste puntjes op de i gezet gaan worden zodat de koeien straks hun eerste gang door de melkrobot kunnen maken.

Update: 21 mei 2021

Alles voor een goede routing

Deze week is er weer hard gewerkt in de nieuwe ligboxenstal van de familie van de Kamp. We zouden bijna kunnen zeggen dat ‘’de ontknoping nadert’’. Over een paar weken hopen we dat de eerste koeien gemolken kunnen worden door de GEA melkrobot.

Deze week zijn met name de hekken geplaatst. Deze hekken zorgen ervoor dat de koeien straks een goede routing hebben door de melkrobot. Aan de rechterkant van de melkrobot bevindt zich de wachtruimte / ‘’split-entry’’. Hier kunnen de koeien direct door naar de melkrobot, maar je kan ze ook in de wachtruimte zetten. Dit is bijvoorbeeld handig als er een paar koeien zijn die nog moeten wennen aan het melken met de robot. Als je die koeien ophaalt, zet je ze in de wachtruimte zodat ze uiteindelijk wel door de melkrobot moeten om weer de stal in te gaan.

Bij het verlaten van de robot zijn er twee opties. De koe kan direct linksaf de stal in. Daarnaast is het mogelijk om met het hefhek een separatieruimte te creëren zodat je koeien apart kan houden. Dan wordt de koe niet linksaf de stal in geleid, maar gaat de koe rechtdoor naar de separatieruimte.

daarnaast is er veel werk verricht in de technische ruimte. Al met al zijn er mooie stappen gezet.

Update: 14 mei 2021

De stalinrichting vordert

Nadat de grote slagen zijn gemaakt in de nieuwe ligboxenstal van de familie van de Kamp gaat het nu steeds meer om de details. En die details zijn minstens zo belangrijk, met name voor het welzijn van de koeien. Zo is er de afgelopen week met name gewerkt aan de stalinrichting, denk hierbij aan het plaatsen van de voerhekken, waterbakken en het plaatsen van de koeborstel. Ook het monteren van de melkrobot is flink gevorderd. Nog zo’n 1,5 maand en dan moet de stal helemaal klaar zijn voor de koeien.

Update: 30 april 2021

‘’Ik ben zo benieuwd hoe het straks is als we met de melkrobot gaan werken’’

Sinds 29 januari volgen wij de bouw van de nieuwe ligboxenstal van de familie van de Kamp op de voet. Mooi om te zien hoe de nieuwe stal steeds meer vorm krijgt en hoe groot het verschil straks is met de huidige grupstal. Deze week gingen we langs met de camera om een kijkje te nemen in de stal. Wilma van de Kamp gaf een rondleiding en sprak vol enthousiasme over de nieuwe stal die zo ruimtelijk en licht oogt: ‘’Het streven is om begin juli helemaal te werken vanuit de nieuwe stal met de GEA melkrobot. Er moet nog wel het één en ander gebeuren, maar we liggen goed op schema.’’

De stal lijkt er in basis klaar voor. De ligboxen zijn gemonteerd, de melkrobot staat op zijn plek en de voerbox staat er. Maar er is nog zeker wel werk te doen. De stukadoor mag nog aan de slag, de robot moet nog gemonteerd en geïnstalleerd worden en de stal moet van hekwerk, elektriciteit en water worden voorzien.

Wilma kijkt uit naar het moment dat het straks allemaal klaar is: ‘’Ik ben zo benieuwd hoe het straks is als we ermee gaan werken, het is natuurlijk spannend of je de goede keuze hebt gemaakt. Niet alleen qua systeem, maar ook qua investering. Veel boeren stoppen, gedwongen of niet, en wij bouwen juist verder. Wij staan volledig achter deze keuze, maar spannend blijft het wel.’’

Het meest kijkt Wilma uit naar de rust die de melkrobot gaat geven: ‘’We hebben een gemengd bedrijf, naast de melkkoeien hebben we ook varkens. Ik hoop dat de melkrobot iets meer tijd en rust geeft om ook andere dingen te doen. We staan nu ruim 3 uur in de grupstal om te melken en dat altijd op vaste tijden. Het is fijn dat dat straks anders is.’’

De melkrobot is geplaatst

Wat is er veel gebeurd de afgelopen week! De foto’s laten goed zien hoeveel werk er is verzet in de nieuwe stal van de familie van de Kamp.

Aan de buitenkant zie je al gelijk verschil aangezien de damwandplaten geplaatst zijn. Maar het meeste werk vond plaats in de stal. Hier is de voergang gestort, is het gordijn aan de zijgevel opgehangen, en zijn de B3130 flexibele ligboxen geplaatst. Maar wat voor ons het mooiste moment was, was het plaatsen van de GEA DairyRobot R9500. De melkrobot heeft nu zijn vaste plek gekregen, onze monteurs kunnen de robot nu verder installeren.

Update: 9 april 2021

Het begin van de melkrobot

Het begin van de melkrobot is vandaag letterlijk gelegd, want de betonplaat waar de DairyRobot R9500 op wordt gemonteerd is geplaatst. Nu de stal er grotendeels staat, gaan wij bijna aan de slag.

Deze prefab betonplaat is de basis van de robot. Je kunt al zien waar de afvoer komt. Daarnaast is de vorm van de controleput te zien achter de robot. Deze put zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het uier.

Ook is het begin van de stalinrichting gelegd. Zo worden volgende week de voergang en het ligboxendek gestort.

Zo zijn er weer mooie stappen gezet om straks de 70 koeien te kunnen gaan melken met de melkrobot van GEA.

Update: 26 maart 2021

Het metselwerk is klaar

Wat een mooie stappen zijn er weer gezet deze week. De metselaars hebben heel wat meters gemaakt en de platen liggen op het dak. Je kunt de koeien er al bijna in zien lopen.

Update: 19 maart 2021

Metselwerk in volle gang

Het gaat nu echt hard met de bouw van de nieuwe stal. Deze week is er begonnen met het metselwerk. Er moeten heel wat meters worden gemaakt, dus daar zijn de metselaars nog wel even mee bezig. Ondertussen zijn de veiligheidsnetten opgehangen tussen de gordingen, zodat er gestart kan worden met het leggen van de dakplaten. Wij moeten nog even geduld hebben, maar kijken er naar uit om aan de slag te gaan met het plaatsen van de GEA DairyRobot R9500 melkrobot.

Update: 12 maart 2021

Klaar voor het metselwerk

Stapje voor stapje verschijnt de stal op de plek waar eerst nog een open vlakte was. De contouren zijn goed zichtbaar nu de spanten zijn gezet, de laatste gordingen zijn geplaatst en de ramen en deuren zichtbaar worden in de panelen. Het bouwwerk is klaar voor het metselwerk. De pakken met stenen staan al te wachten op de metselaars die komende week aan de gang gaan.

Update: 5 maart 2021

De spanten en binnen muren staan

De contouren van de stal beginnen steeds meer zichtbaar te worden. Waar er vorige week alleen nog een vloer lag, zijn nu alle spanten gezet. Een hele klus, die heel voorspoedig liep. Een mooi moment natuurlijk als je de stal zo steeds meer vorm ziet krijgen. Naast de spanten zijn ook de binnenmuren geplaatst.

Update: 26 februari 2021

De vloer ligt er in

En weer is er veel werk verzet bij de bouw van de nieuwe ligboxenstal van de familie van de Kamp. Na de vorst maakte het mooie lenteweer het mogelijk om de roosters te plaatsen. De foto’s laten goed zien wat voor werk er bij deze klus komt kijken.

De volgende stap was om met behulp van inlegcassettes een emissiearme vloer te creëren. Het woord zegt het al, deze vloer heeft als doel om emissiereductie te bereiken. Het leggen van de bijna 2000 inlegcassettes, een soort rubbers die tussen de roosters worden geplaatst, is een hele klus. Maar het bleek een hele mooie vakantieklus te zijn voor de kinderen. Vele handen maken licht werk!

Update: 19 februari 2021

Klaar voor de roosters

De sneeuw en de vorst legden het werk vorige week helemaal stil. Uiteindelijk kon er in de loop van deze week weer begonnen worden met de werkzaamheden aan de nieuwe stal. Voor het oog is er niet veel veranderd, maar er zijn belangrijke voorbereidingen getroffen voor het werk dat er volgende week gaat gebeuren! Het is namelijk de bedoeling dat volgende week de roosters en de boxdekken geplaatst worden. Een mijlpaal, want dan kan je ”in de stal lopen”.

Update: 5 februari 2021

De kelder zit er in!

Wat is er veel werk verzet! Nadat de graafwerkzaamheden vorige week zijn gestart stond deze week de kelder op het programma. Wat een klus! Werkdagen van 6 uur tot 17:00 uur, maar het resultaat is er, de kelder is af.  De muren zitten er in en het geeft al een beeld wat de contouren zijn van de stal.

Update: 29 januari 2021

Huidige situatie, melken in de grupstal

Recente items

Nieuws van Farmonie FarmTech